Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΛΗΨΗ

"Δεν μπορείς να γλιτώσεις. Μπορείς όμως να το προλάβεις."


ΤΡΟΠΟΙ  ΠΡΟΛΗΨΗΣ:
Εφόσον δεν υπάρχει θεραπεία, καλό θα είναι να δωθεί προσοχή στους τρόπους πρόληψης της νόσου. Είναι σημαντικό να τονιστεί, πως όσα πράγματα αναφέρονται παρακάτω θα πρέπει να έχουν ήδη αρχίσει από την ηλικία των 50 και άνω, ενώ καλό θα ήταν να έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας από νεαρή ηλικία. Άλλωστε, είναι δύσκολο να υιοθετήσουμε νέες συνήεθεις όσο μεγαλώνουμε,γι αυτό καλύτερο είναι να αρχίσουμε να προσέχουμε όταν είμαστε ακόμα νέοι.

α) νοητική ενδυνάμωση: κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων, σταυρόλεξων, sudocu, επιτραπέζιων παιγνιδιών με ερωτήσεις, παρακολούθηση μαθημάτων στο ανοιχτό πανεπιστήμιο κτλ. Οτιδήποτε θέτει το μυαλό μας σε λειτουργία. Οτιδήποτε μας κάνει να σκεφτόμαστε.


 β) Φυσική άσκηση: τρέξιμο, γυμναστήριο, γιόγκα, πιλάτες, αθλήματα, περπάτημα, κολύμβηση, χορός, σουηδική γυμναστική κτλ. Οτιδήποτε εξασκεί το σώμα μας. Η γυμναστική είναι υγεία. Μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε είδος γυμναστικής μας ευχαριστεί.
Σημαντικό να τονιστεί ότι η άσκηση θα πρέπει να γίνεται 3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον και για μισή ώρα (30') οπωσδήποτε.









γ) Κοινωνικές επαφές: η κοινωνικότητα βοηθάει στην
πρόληψη της άνοιας. Όσο περισσότερο μόνος του μένει κάποιος, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια από τις αιτίες που δημιουργεί άνοια.
Έτσι: βόλτα με φίλους, σινεμά με παρέα, μάζεμα στο σπίτι με φίλους, πάρτυ, δεξιώσεις, συγκεντρώσεις, εθελοντισμός κτλ.


δ) Όχι στο αλκοόλ: 1 ποτήρι κόκκινο κρασί ημερησίως για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες αποτελούν μια φυσιολογική δόση και δεν επηρεάζουν την υγεία του ατόμου (εκτός και αν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από το γιατρό να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ). Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει διαπιστωθεί ότι οδηγεί σε άνοια.

ε) Όχι στο κάπνισμα

στ) Ρύθμιση υποθυρεοειδούς, διαβήτη, χοληστερόλης, παχυσαρκίας, υπέρτασης: όλοι τα προαναφερθέντα έχουν διαπιστωθεί ότι μπορεί να ευθύνονται για τη δημιουργία άνοιας, αν δεν είναι ρυθμισμένα. Για να εξετάσουμε αν πάσχουμε από κάτι προβαίνουμε σε αιματολογικές εξετάσεις (όχι γενική αίματος, ειδικές αιματολογικές εξετάσεις που να μετράνε τα παραπάνω). Αν διαπιστώσουμε από τα αποτέλεσματα ότι κάποια τιμή δεν είναι φυσιολογική, θα πρέπει να ενημερώσουμε το γιατρό μας για να μας χορηγήσει την κατάλληλη συνταγή.


ζ) Ισορροπημένη διατροφή: έχει διαπιστωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθάει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρείται η καταλληλότερη διατροφή για την πρόληψη της άνοιας. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει: πολλά φρούτα, λαχανικά, λάδι, ψάρια, όχι πολύ κόκκινο κρέας.



ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!
Η ιατρική είναι πιθανότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος που δεν κάνει τίποτα από τα παραπάνω να μην πάθει άνοια ποτέ του ή κάποιος που ζει υγιεινά να νοσήσει. Ωστόσο, όσο περισσότερο προσέχουμε την υγεία μας, τόσο ελαττώνουμε τις πιθανότητες να πάθουμε άνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου